În câteva înregistrări apărute acum, David Drumm şi John Bowe de la Anglo Irish Bank, care a fost salvată cu 30 de miliarde de euro, puneau la cale cum să le ia banii nemţilor şi să păcălească banca centrală ştiind că banca lor este în pragul falimentului.
Politicienii germani de top au ieşit dur la atac în scandalul elitei bancherilor irlandezi de la Anglo Irish Bank care şi-au minţit banca centrală şi şi-au bătut joc de implicarea Germaniei în salvarea băncii, bailout care a costat 30 miliarde euro, cu ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble spunând că aceştia sunt demni de dispreţ şi „departe de a fi supraoameni“, iar cancelarul Angela Merkel acuzându-i că îi insultă pe cei care muncesc şi că subminează democraţia. Scandalul riscă să întărească opoziţia Berlinului faţă de proiectul formării unei uniuni bancare în UE.
Irlanda a naţionalizat Anglo în 2009, a cheltuit 30 de miliarde de euro plătind obligaţiile băncii faţă de creditori şi a pus ceea ce a mai rămas din instituţie în lichidare anul acesta, scrie Bloomberg.
Anglo a fost cel mai neglijent dintre jucătorii din sistemul bancar irlandez, slab reglementat, care a folosit finanţare străină ieftină, în mare parte venită de la băncile germane, pentru a alimenta o bulă imobiliară.
Bula a făcut implozie în 2008, în contextul crizei financiare globale. Irlanda a cheltuit 64 miliarde euro în total pentru a salva toate cele şase bănci locale, un cost care a copleşit puterea de finanţare a ţării şi a forţat Dublinul să ceară propriul bailout în 2010.
De unde cifra de 7 miliarde euro? „Am scos-o din fund“
Scandalul bancherilor irlandezi a pornit de la o serie de convorbiri dintre executivii de la Anglo Irish Bank înregistrate de sistemele interne ale băncii în 2008 şi publicate de The Irish Independent.
În una dintre înregistrări David Drumm, unul dintre dir