Duminică, în localitatea bistriţeană Cireşoaia, s-a desfăşurat o nouă ediţie a Festivalului Cireşelor, eveniment care are o tradiţie de 120 de ani. Cei care s-au aflat în curtea şcolii generale, unde s-a ţinut evenimentul, au putut mânca cireşe pe săturate, puse la dispoziţie gratuit de Primăria Branişte.
Evenimentul datează din anul 1893 şi prin acesta sunt celebrate cireşele, în satul care are cei mai mulţi producători de astfel de fructe din toată România. O mare parte a cireşelor culese de pe aceste meleaguri iau calea exportului, ajungând până în Rusia sau Finlanda.
"Anul acesta de la Cireşoaia am vândut în jur de 400 de tone, dar noi încă o să mai avem cireşe încă două-trei săptămâni. Aşteptăm să mai vină tirurile să preia cireşe pentru export, pentru industrie şi estimăm că o să producem în jur de 800-900 de tone de cireşe", spune viceprimarul comunei, Cornel Săsărman.
Pe marginea drumului cireşele se vindeau cu preţuri între trei şi cinci lei kilogramul, însă odată ce oamenii plăteau biletul pentru a intra în curtea şcolii generale, care costa cinci lei, puteau mânca cireşe pe săturate, cu o condiţie - să nu îşi pună şi la pachet. Regula a fost făcută să fie încălcată, mai mulţi bistriţeni putând fi văzuţi cu pungi pe care le umpleau cu fructe şi care mai apoi ajungeau pe fundul genţilor cu care au venit.
"E prima dată când venim. Suntem de lângă Dej, de la Cuzdrioara. Eu aici m-am născut şi apoi părinţii mei s-au mutat lângă Dej şia cum am venit, femeie bătrână", spune o doamnă.
"Sunt foarte bune cireşele, vin a doua oară. Vin tocmai de la Reghin, am străbătut atâţia kilometri ca să ne săturăm de cireşe pe tot anul. Acuma dacă unii îşi mai pun în pungi, ce să faci. Sunt destule cât să ajungă. Cireşele de la Cireşoaia sunt cele mai gustoase, nu ştiu - curenţii de aer sunt altfel şi aşa se spune că sunt cele mai gustoase", spune o altă