Consumul de acizi grai Omega3, provenind din peste gres, precum somon, ton au sardine, o data sau de doua ori pe saptamana, permite reducerea riscului de cancer la san, arata un ultim studiu pe aceasta tema.
In timp ce mai multe studii au pus deja in valoare rolul protector al Omega3 in cazul maladiilor cardiovasculare, cercetatorii chinezi au trecut in revista rezultatele a 26 de teste realizate in Statele Unite, Europa si Asia pe 800.000 de femei si aproximativ 20.000 de cazuri de cancer la san. Ei au ajuns, astfel, la concluzia ca riscul de cancer la san se reduce cu 14% daca se consuma o portie sau doua de peste gras pe saptamana.
Potrivit echipei coordonata de profesorul Duo Li, de la Universitatea din Zhejiang, o crestere cu 0,1% grade de Omega3 provenind din pestele gras poate diminua cu 5% riscul de cancer la san. Omega3 sunt acizi grasi esentiali pentru dezvoltarea si buna functionare a organismului uman. Sunt in numar de patru, cunoscuti prin initialele lor, EPA, DHA si DPA, care se gasesc cu precadere in pestele gras (somon, hering, sardine si ansoa) si ALA, prezent in uleiurile vegetale si, intr-o masura mai mica, in carne, produse lactate sau oua.
In lucrarea lor, publicata in revista British Medical Journal, cercetatorii chinezi arata, totusi, ca numai Omega3 de origine marina a fost asociat unei reduceri a riscului de cancer la san, nici o „asociere semnificativa” nefiind observata la alte Omega3. Ei subliniaza, in egala masura, a „riscul a fost mai scazut in cazul populatiilor asiatice, unde consumul de peste este net superior celui din tarile occidentale”.