Când Big Ben va anunţa miezul nopţii în ajunul Anului Nou un “zid invizibil” se va sfărâma din calea Europei de Est. Data de 1 ianuarie 2014 va marca finalul restricţiilor britanice ce îi vizează pe muncitorii din România şi Bulgaria, două dintre cele mai sărace membre ale Uniunii Europene, scrie The Independent.
Grupul de presiune Migration Watch apreciază că până la 70.000 de imigranţi pe an ar putea sosi în Marea Britanie. Această estimare a condus la temeri susţinute că aceştia le vor lua slujbele britanicilor şi vor secătui sistemul de ajutor social, în timp ce romii îşi ridică tabere improvizate în Park Lane şi Mayfair.
Nişte bazaconii, consideră Emi Gal, un tânăr român expat de 23 de ani, care face parte dintr-un nou val de imigranţi est-europeni care vin în Marea Britanie pentru a începe afaceri în sectoare în plin avânt precum tehnologia sau social media. Preeminenţa britanică în aceste domenii atrage antreprenori care duc lipsă de pieţele şi infrastructura necesare în patriile lor est-europene.
“Românii sunt buni la două lucruri - la inginerie şi antreprenoriat”, afirmă Gal. Ţara lui natală a dat lumii un biolog laureat al Premiului Nobel, pe inventatorul avionului cu reacţie şi a trimis chiar şi un cosmonaut în spaţiu, notează The Independent.
Emi Gal s-a mutat la Londra în urmă cu trei ani, după ce a studiat automatica şi matematica în România, pentru a pune bazele propriei sale firme de publicitate video - Brainient. Afacerea lui adaugă opţiuni interactive unor materiale video disponibile online, ajutându-i pe clienţii săi să îşi sporească veniturile cu 30 la sută în medie. “Dacă avem în vedere o companie care câştigă 20 de milioane pe an, vorbim de 26 de milioane”, a explicat Gal. “Aceasta înseamnă mai multe taxe şi, eventual, mai mult personal. Oamenii când aud de români se gândesc automat la ţigani”.