Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie, spune că motivul vizitei sale de o săptămână în China este acela de a găsi investitori dispuşi să vină cu banii necesari pentru deblocarea proiectului reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, al hidrocentralei Tarniţa-Lăpuşteşti, dar şi pentru modernizarea unor termocentrale. Cele două reactoare noi de la Cernavodă au o valoare de 6,5 miliarde de euro, în timp ce hidrocentrala Tarniţa se ridică la un miliard de euro, ambele proiecte fiind acum blocate din lipsa finanţărilor.
„Discuţiile programate în cadrul acestei vizite vizează potenţialele oportunităţi de colaborare şi investiţii din domeniul energetic. Principalele proiecte pentru care căutăm investitori sunt: hidrocentrala cu acumulare prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi modernizarea termocentralelor. În ultimele luni, au existat discuţii cu importante companii din China privind aceste proiecte“, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie.
Centrala Tarniţa-Lăpuşteşti este un proiect de dinainte de Revoluţie, în timp ce lucrările la cele două reactoare noi de la Cernavodă ar fi trebuit să înceapă în toamna anului 2010. Niciunul nu a avansat din lipsa investitorilor şi din cauza multiplelor schimbări care au intervenit în structura acestora, în special în cazul proiectului Cernavodă.
Din delegaţia ministrului energiei pentru deplasarea în China fac parte companiile Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz, Electrica, Hidroelectrica şi EnergoNuclear.
„Sunt un susţinător al extinderii programului nuclear în România. În 2007 am urgentat inaugurarea Unităţii 2, iar în 2008 am semnat parteneriatul cu mari firme din domeniu“, a declarat la rândul său ministrul economiei Varujan Vosganian. În opinia acestuia, scăderea consumului de energie c