In ultimele zile, presa din Germania a publicat o serie de articole care trateaza intrarea in UE a Croatiei. Luni, 1 iulie, fostul stat iugoslav devine al 28-lea membru al Uniunii Europeene, parerile publicate in presa fiind impartite in ceea ce priveste avantajele sau dezavantajele (de o parte si de alta) a acestui act, finalizare a tratativelor duse in ultimii zece ani.
Titlurile din aceasta saptamana urmeaza in buna parte acelasi tipar: "Intrarea in EU a unui candidat la criza" (Die Welt, 26.06) sau "Cum s-a strecurat Croatia in EU" (B.Z., 28.06) samd.
In articole nu este nicio urma de entuziasm, iar in marea majoritate a publicatiilor se regasesc intrebari ingrijorate privind aparitia inca a unui stat in uniune care va trebui probabil sprijinit financiar.
Cancelarul german Angela Merkel nu va participa la festivitatile de la Zagreb, motivul (neoficial) fiind refuzul Croatiei de a il livra Germaniei pe Josip Perkovic, fost general in serviciile secrete iugoslave, presupus a fi vinovat de moartea violenta a unui disident croat in iulie 1983, in apropiere de Muenchen.
Autoritatile germane au cerut oficial inca din anul 2005 expulzarea generalului Perkovic pentru a fi judecat in Germania, statul croat nedand urmare acestei cereri.
Motiv sau pretext, intemeiat sau nu, din contramandarea vizitei la Zagreb si implicit din refuzul intalnirii cu presedintele Croatiei se pot trage concluzii diferite in ceea ce priveste pozitia actuala a Germaniei, vis-a-vis de Croatia, dar nu numai:
Importanta acordata Croatiei este secundara pentru Germania, pasul de intrare in Uniunea Europeana al acesteia este deja facut, iar cancelarul german va evita sa faca o miscare politica cat de putin gresita, care inainte de alegerile din toamna sa permita opozitiei sa o speculeze.
Ignorarea politica a festivitatilor d