Guvernul a adoptat OUG 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii ANAF, prin care se dispune înfiinţarea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, structură fără personalitate juridică, cu atribuţii de prevenire şi de combatere a actelor şi faptelor de evaziune fiscală şi fraudă fiscală şi vamală.
În cadrul acestei structuri funcţionează pe lângă structurile de prevenire şi control, Direcţia de Combatere a Fraudelor, care acordă suport tehnic de specialitate procurorului în efectuarea urmăririi penale în cauzele având ca obiect infracţiuni economico-financiare.
Numirea personalului antifraudă se va face pe bază de concurs sau examen, ocuparea funcţiilor publice fiind făcută în urma promovării evaluărilor psihologice complexe, organizate prin intermediul unităţilor specializate acreditate în condiţiile legii şi a evaluărilor de integritate.
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală va fi o structură naţională puternică, având 8 servicii regionale aflate în directa coordonare a aparatului central. "Având în vedere necesitatea recuperării cu celeritate a prejudiciilor aduse bugetului de stat prin activitatea infracţională din zona evaziunii fiscale, precum şi necesitatea specializării unui personal dedicat combaterii acestui fenomen, structura antifraudă va prelua şi atribuţii de cercetare penală. (...) Împreună cu actul de sesizare se trimit organelor de urmărire penală: procesul-verbal sau actul de control încheiat potrivit alin.3, documentele ridicate în condiţiile art.6 alin.2 lit. d) şi explicaţiile scrise solicitate în condiţiile art. 6 alin.2 lit. f), precum şi alte inscrisuri care au valoare probatorie de înscrisuri în procesul penal.
Guvernul a adoptat OUG 74/2013 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea şi reorganizarea activităţii ANAF, prin care se dispune înfiinţarea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscal