Eliminarea tarifelor de roaming în Uniunea Europeană de la 1 iulie este un proiect al Comisiei Europene, care, dacă va primi undă verde de la Parlamentul European, le va crea utilizatorilor condițiile de a vorbi cu aceleași tarife ca în țara lor. Operatorii telecom din Europa obţin anual 3,4 miliarde de lire sterline pe urma roaming-ului, britanicii întorcându-se cu facturile de telefonie mobilă cu 120 de lire mai mari după o călătorie în UE, conform Daily Mail.
Analiştii spun însă că planul CE ar duce la creşterea tarifelor de telefonie mobilă în ţările UE, pentru că operatorii vor căuta modalităţi de a atrage veniturile pierdute. Comisarul european pentru Agenda Digitală, Neelie Kroes a declarat recent că doreşte unificarea pieţelor telecom din Uniunea EuropeNeelie Kroes, vicepreşedinte CE Digital Agenda: “Mulţi dintre noi visează la o piaţă unică, integrată, iar într-o astfel de piaţă nu exista roaming, pentru că acesta tine de graniţă, iar graniţele nu mai exista”. Până la dispariţia tarifelor de roaming, romanii plecaţi peste hotare vor vorbi la tarife mai mici decât anul trecut.
De la 1 iulie intra în vigoare noul plafon Eurotarif. Aşa că pentru un apel efectuat vor plăti 30 de eurocenţi pe minut, iar pentru un sms trimis 10 eurocenţi. Fiecare apel primit va fi taxat cu 9 eurocenţi. Şi preţul traficului de date pe internet scade. De asemenea, tot de lună viitoare, un megabit va costa 55 de eurocenţi. Astfel, o convorbire în roaming de 5 minute din Spania către România, va costa de la 1 iulie 1,5 euro. Aceeaşi conversaţie, dar în sens invers, din România către Spania, va costa 45 de cenţi. Dacă în acest moment suntem obligaţi să folosim serviciile de roaming ale operatorului de telefonie la care avem abonamentul sau cartela, de anul viitor acest lucru se va schimba. Eduard Lovin, director executiv ANCOM: “De anul viitor, deci 2014, va exista şi po