Comisia Juridică de Disciplină şi Imunităţi din Camera Deputaţilor, camera decizională, a avizat propunerea legislativă pentru modificarea OUG 90/2012, care modifică şi completează Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator, printr-un amendament ce prevede că notarii şi avocaţii dobândesc, fără nicio pregătire de specialitate, atribuţii specifice profesiei de mediator. "Amendamentul încalcă prevederile Directivei 52/2008/CE a Parlamentului European. Totodată, amendamentul creează o discriminare inadmisibilă, atât raportat la celelalte profesii juridice, cât şi la profesiile nonjuridice, ceea ce conduce, în mod direct, la o gravă inechitate. Dar, înainte de toate, amendamentul riscă să compromită însuşi actul de mediere", a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin Valeriu Bădulescu.
Vicepreşedintele Consiliului de Mediere, Zeno Şuştac, a spus că în România se încearcă şcoala introducerii amendamentelor, el precizând că este foarte greu ca avocatul să se trezească peste noapte că este partizanul unei părţi şi că riscăm sancţiuni internaţionale. "Avocatura nu are absolut niciun fel de legătură cu partea de mediere. Se încearcă coborârea standardului şi decredibilizarea procesului de mediator", a arătat Şuştac.
"Tragem un semnal de alarmă la adresa parlamentarilor să vină cu soluţii, cu idei, şi să pună în practică Directiva 52/2008. Scopul celor care au depus amendamentele este de a intra şi a face această profesie crezând că în felul acesta ei nu vor mai trimite clienţii spre mediere. S-a dovedit că aceştia nu au habar nici măcar despre profesia de avocat. Toţi actorii procesului de mediere sunt puşi acolo să formeze masa justiţiei moderne. Avocat, mediator, judecător şi notar, toţi aceşti patru actori au obligaţia să lucreze în folosul cetăţeanului", a declarat, pentru Curierul Naţional,