Vezi
Productia de miere de salcam a fost in acest an compromisa, din cauza vremii capricioase. Apicultorii maramureseni incearca acum sa faca fata cererilor venite din partea clientilor, acest tip de miere fiind unul dintre cele mai cautate. In plus, crescatorii de albine spera ca timpul sa fie acum favorabil, pentru a inregistra productii bune la mierea din tei si poliflora, astfel incat sa-si diminueze pierderile.
Dupa ce anul trecut au avut probleme din cauza secetei, apicultorii maramureseni au avut din nou de suferit ca urmare a vremii capricioase. Desi s-ar fi asteptat sa aiba o productie buna la mierea de salcam, acestia recunosc ca au iesit in pierdere.
“Din cauza ploilor foarte multe, nectarul a fost spalat din flori. Florile au fost din abundenta, foarte frumoase, dar din pacate n-au dat roade. Foarte slab a fost anul pentru salcam. Este printre cele mai solicitate, avand in vedere ca e folosita petru copii si pentru cei care nu pot sa ia mierea poliflora sau polenul, fac alergie, atunci singura miere recomandata e salcamul. Din pacate, cantitatea e redusa, nu stiu cat vom face fata pe piata cu asa ceva”, a declarat un apicultor, Carmen Hajdu.
Maramuresenii au aratat ca si-au facut un obicei din a consuma periodic miere de albine, fiind indicata pentru sanatate. “Am cumparat miere poliflora, e vitaminizanta . Acum, cu examenul, am avut nevoie de putine vitamine. Si propolis am luat, e foarte bun dezinfectant. Fiecare ar trebui sa foloseasca, si in fiecare zi e recomandata cate o lingurita”, a spus una dintre cumparatoare. O alta baimareanca a precizat ca a cumparat “miere de albine poliflora care e foarte sanatoasa si buna pentru varsta noastra . In fiecare an cam 10 kg consumam, doua persoane”.
Apicultorii s-au vazut nevoiti chiar sa majoreze preturile, dar au precizat ca a fost o crestere de circa 2-