(P)
Îți place sau nu, ești expus Riscului Valutar. Orice activ este denominat într-o valută, oricare ar fi aceea. De exemplu, consideră cazul unui român. Chiar dacă portofoliul sau economiile au performat bine în lei românești (RON), în ultimii ani imaginea este mai puțin roz împotriva celorlalte valute majore, precum Euro, Dolarul, Francul, sau împotriva mărfurilor. Pentru că toți utilizăm produse importate, puterea de cumpărare este afectată dacă activele sau economiile sunt menținute într-o valută în picaj, cum este Leul.
Îti aduci aminte când litrul de benzină era 3 RON? Scăderea puterii de cumpărare nu se datorează doar inflației. De exemplu, Leul a fost într-un continuu regres față de alte valute: în 1999 un Euro valora 1.6 Ron, iar un Dolar 1,5 Ron. Doar în ultimul an și jumătate Leul a pierdut 25% față de aceastea. Chiar în acest moment plătești prețuri record pentru 1 EURO sau 1 USD și nu sții DE CE, cum te poți PROTEJA, dar mai mult, cum poți PROFITA de aceste fluctuații.
Astăzi, diversificarea în piața valutară nu mai este opțională. Guvernele și băncile centrale mențin dobânzile la praguri minime și sub nivelul inflației și le asortează cu planuri de stimulare și împrumuturi ce DEVALORIZEAZĂ banii de hârtie și implicit economiile populației. Nu trebuie să fii un speculator activ în piața valutară, îți vom arăta mai multe metode de protecție pe termen lung.
Oricine are nevoie de diversificare
Chiar dacă piața valutară este dominată de speculatori pe termen scurt, valutele sunt opțiuni mai bune pe termen lung, pentru că trendurile perechilor valutare tind să fie mai puternice și mai stabile comparativ cu ale acțiunilor. DE CE?
Pentru că fundamentele economiilor suport ce conduc prețurile valutelor se schimbă mai lent decât ale companiilor individuale. Este un proces mai de durată și complex să se modifice perf