Urmărită de o serie de tergiversări cauzate de ploaie şi nu numai, cea de-a XV-a ediţie a Concursului Naţional pentru Copii „Căluşul Românesc” derulată în municipiul Slatina la finele săptămânii trecute s-a încheiat cu emoţii pentru toţi cei aproape 1.700 de participanţi. Premiile acordate la finalul manifestării au încununat două zile intense de efort şi dans popular. Juriul a stabilit că premiul cel mare va rămâne în judeţ.
Debutul ghinionist al ediţiei din acest an a Concursului Naţional pentru Copii „Căluşul Românesc” a fost îndulcit doar de finalul manifestării. Programat iniţial a se desfăşura între 26-28 iunie, festivalul a trebuit amţnat cu o zi din cauza doliului naţional de pe urma tragicului accident din Muntenegru, astfel că tot programul a trebuit apoi condensat în zilele rămase 27-28 iunie. Astfel că participanţii, aproximativ 1.700 de persoane, majoritatea copii, reprezentând 23 de ansambluri folclorice din ţară, plus alte 35 de formaţii de căluşari din judeţul Olt, a trebuit, practic, să efectueze un veritabil maraton pe scena casei Tineretului din Slatina, locul de derulare al concursului.
La finalul celor două zile de concurs, juriul a dat verdictul. Premiul cel mare a revenit ansamblului folcloric „Ghiocelul” din comuna Cezieni, judeţul Olt, care şi-a adjudecat această distincţie şi în 2008, respectiv în 2011. Acest fapt face ca trofeul să rămână în judeţ după ce, anul trecut, premiul cel mare a ajuns la ansamblul folcloric „Căluşarii Slatinei”.
Juriul a acordat, în total, aproape 60 de premii constând în diferite obiecte din ceramică de Oboga, plachetele şi diplome.
Laureaţii concursului "Căluşul Românesc" 2013 - Slatina:
Premiul festivalului: ansamblul folcloric „Ghiocelul” din comuna Cezieni.
Formaţii căluş:
„Mlădiţe româneşti” Întorsura Buzăului (Covasna), „Căluşarii Stolnici” Stolnici (Argeş), „Junii D