Prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat a scos la iveală şi 21 de hoţi, care nu mai au voie să participe la următoarele două sesiuni
Astăzi, 14 candidaţi susţin proba la limba maternă, iar mâine vine „greul“, proba la Matematică ori Istorie
După doi ani dezastruoşi, în care promovabilitatea la „examenul maturităţii“ abia s-a apropiat de 50%, Bacalaureatul 2013 nu a mai venit cu mari surprize. Absolvenţii de liceu din anul şcolar curent, dar şi picaţii“ din anii anteriori s-au prezentat, ieri dimineaţă, la centrele de examen din tot judeţul, cu speranţa ca măcar subiectele să îi ajute, pentru că s-au consolat cu prezenţa camerelor video în toate sălile. Pentru mulţi, subiectele nu au fost însă pe plac, măcar pentru faptul că se aşteptau la o schimbare faţă de anul trecut, când la cea de-a treia cerinţă, şi cea mai dificilă de altfel, au avut de analizat, într-un eseu de minimum două pagini, viziunea despre lume dintr-un text poetic, cu posibilitatea selecţiei între Tudor Arghezi, Ioan Barbu şi Lucian Blaga.
Camerele nu-i mai inhibă pe candidaţi
La Colegiul Tehnic de Marină „Al.I. Cuza“, primii candidaţi au ieşit din sălile de concurs după două ore. Feţe triste, altele indiferente exprimau perfect starea de spirit pe care o resimţeau după prima probă scrisă a Bacului. „Am avut poezia, parcă ceva cu Bacovia sau Arghezi. Eu am ales Testament, a lui Arghezi“, spunea Ana, care crede că la Limba română va promova. Ceva mai sincer, dar şi extrem de relaxat, colegul care i-a urmat, care terminase Liceul din Techirghiol, a recunoscut că nici măcar nu a citit întreaga cerinţă, pentru că ştia, din experienţa anilor trecuţi, că cel de-al treilea subiect este cel mai dificil. S-a limitat la primele două, dar nici pe acelea nu ştie dacă le-a acoperit integral.
Despre prezenţa camerelor de supraveghere, candidaţii de la „Cuza“ au recunoscut că s-