Un nou studiu releva ca "fracturile" rezultate in urma cutremurelor se vindeca singure, intocmai cum se intampla in cazul oaselor.
Pe baza cutremurului din 12 mai 2008, de 7,9 grade, din Sichuan, in China, cercetatorii de la Universitatea California au descoperit procesul de "vindecare" ce are loc dupa seisme, scrie Time.
Acest proces geologic consta in alunecarea unei falii brusc sub o alta sau in frecarea celor doua. Energia declansata deasupra faliilor de aceasta evolutie geologica se vede cu ochiul liber - cladiri daramate, alunecari de teren. Insa in maruntaiele Pamantului are loc si o alta evolutie, de ambele parti ale faliei: rocile sunt sfaramate pe lungi distante, deschizand o retea de crapaturi. In timp, spun geologii, aceste crapaturi se repara singure.
Cercetatorii cred ca este vorba despre o combinatie intre rocile care se lipesc unele de altele si apa care curge prin crapaturile dintre ele, aducand minerale care se cristalizeaza aici.
In forajele facute in zona unde s-a produs cutremurul din 2008, oamenii de stiinta au inregistrat atat o crestere, cat si o scadere a nivelului apei din sol, de doua ori pe zi. Este vorba despre binecunoscutul fenomen al fluxului si refluxului, care nu se produce doar in ocean, ci si la nivelul apei din sol. Daca in ocean valurile ajung si la cativa metri, in pamant schimbarile sunt de ordinul centimetrilor, arata oamenii de stiinta.
Chiar si asa, este suficient pentru a pompa si apoi a extrage apa din crapaturile subterane produse de cutremure, care incep sa se repare singure.
La fel cum vindecarea oaselor rupte este pusa in pericol daca acestea se misca gresit, la fel si fracturile din roci sunt supuse unor forte ce nu asigura repararea perfecta si sunt predispuse la noi fracturari.
Un nou studiu releva ca "fracturile" rezultate in