Cele mai multe monede din Europa au incheiat primul semestru cu scaderi atat fata de euro, cat si in fata dolarului american. Vezi care sunt monedele care s-au depreciat cel mai mult.
Dintre monedele din UE, dupa primele sase luni ale anului, cele mai mari deprecieri comparativ cu euro au fost inregistrate de zlotul polonez (circa 6,2%), lira sterlina (aproximativ 5,3%) si coroana ceha (circa 3,6%). Coroana suedeza a scazut cu aproximativ 1,6% fata de euro, forintul cu 1,2%, iar leul a marcat o depreciere de aproape 0,4%, intrucat cresterea inregistrata dupa primele 4 luni ale anului a compensat scaderile din mai si iunie, conform Noble Securities.
"La inceputul lunii iunie am asistat la cresterea aversiunii investitorilor fata de risc, cu iesiri de pe obligatiunile locale, asa incat ordinele de cumparare de valuta au pus presiuni pe curs; ulterior, declaratiile presedintelui Fed privind posibilitatea diminuarii ritmul de cumparari de active incepand cu toamna acestui an si eliminarea stimulentelor monetare in 2014 au actionat ca un accelerator pentru deprecierea majoritatii monedelor", a aratat Silviu Pojar, sales manager la Noble Securities - sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.
Dintre monedele din UE, in iunie, leul a scazut cu aproape 1,7% comparativ cu euro, coroana suedeza s-a depreciat cu aproape 1,4%, iar coroana ceha si zlotul polonez cu aproximativ 1,2%. lira sterlina a incheiat luna iunie cu o variatie nesemnificativa.
"Desi afectat, la randul sau de factorii mentionati anterior, forintul a facut, in cele din urma, nota discordanta per ansamblul lunii trecute, marcand o crestere de cca 0,6% comparativ cu Euro, corectia avand loc pe fondul cresterii asteptarilor pozitive privind evolutia Ungariei in acest an", a precizat Silviu Pojar. @N