Scris de Vasile Filip - ARAD. Astăzi au început probele scrise la examenul de Bacalaureat. Pentru prima dată în istoria Bacalaureatului din România, în acest an, elevii primesc subiecte diferite la Limba şi Literatura Română, în funcţie de profilul urmat la liceu.
Ministerul a anunţat această măsură pentru adecvarea subiectelor la ceea ce au studiat elevii la şcoală. Astfel, absolvenţii de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examenul de BAC 2013 subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică ori vocaţională, alta decât pedagogică.Emoţii şi preferinţe pentru roman
Încă de dimineaţă, înainte de ora 8, în faţa şcolilor, unde sunt organizate centre de examinare la Bacalaureat, era mare animaţie. Peste 150 de candidaţi aşteptau cu emoţie, la poarta Colegiului Naţional „Moise Nicoară”, să intre la prima probă scrisă, cea la Limba şi Literatura Română. Am stat de vorbă cu ei şi aproape toţi mi-au spus că ar dori „să le pice romanul”, nicidecum un subiect cu…poezii. Unii chiar ne-au mărturisit că ar vrea „Moromeţii” lui Marin Preda, câteva fete preferau „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu dar nu şi-ar fi dorit…nuvela.
Câteva minute până la intrarea în săli. Câţiva mai consultă avizierul (să fie siguri unde vor da examenul), mulţi privesc degajaţi sau discută în grup (ex. despre poiana de la fieraria lui Iocan, „inima adevarată” a satului Silistea-Gumeşti, locul unde Moromete şi ţăranii îmbrăcaţi în haine de sărbătoare se întâlneau duminica pentru „a face politică”) iar unii (mai puţini) fac un ultim „retuş” al memoriei răsfoind filele cu conspecte.
Se deschid uşile. Valuri, valuri, candidaţii se îndreaptă spre locul care speră să le poarte noroc. Mai rămân pe scări doar puţin părinţi, fraţi, bunici, prieteni. Şi ei au emoţii, dar şi speranţe.