Cea mai mare unitate spitalicească din județul Mehedinți are conturile blocate. Unitatea medicală nu a achitat un procent de 3% din datoriile de 276.000 de lei, așa că Trezoreria i-a blocat conturile.
Conducerea spitalului judeţean din Drobeta Turnu Severin nu mai poate cumpăra nici măcar aţă chirurgicală, astfel că doctorii sunt nevoiţi să-şi „vindece” pacienţii cu rugăciuni în loc de tratamente medicamentoase şi aparatură modernă. De altfel, unitatea medicală riscă să rămână şi fără curent electric din cauza facturilor neplătite, în valoare de 200.000 lei. „Dacă CEZ-ul taie lumina, noi nu avem cum să ne opunem”, punctează Doina Borugă, managerul spitalului mehedinţean.
Banii contribuabililor se duc pe salarii
S-a ajuns în această situaţie din cauza restanţelor neplătite la bugetul de stat. Ordonanţa 47/2012 precizează că atunci „când nu îşi plătesc măcar un procent de 3% din datorii, nu se mai fac altfel de plăţi. Acum se pot achita salarii, contribuţiile aferente lor şi arieratele”, spune Maria Drăghici, trezorier şef la Direcţia Finanţelor Publice Mehedinţi.
Urmarea acestui blocaj: „Foarte mulţi furnizori de medicamente şi materiale sanitare nu ne mai onorează comenzile”, se plânge managerul spitalului. Datoriile unităţii sunt explicate de Borugă prin faptul că, la rândul său, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) are restanţe la plata serviciile prestate de spital. „Nu avem achitate toate serviciile medicale contractate de Casă pentru luna mai. Avem de primit cam 300.000 de lei”, a mai precizat aceasta.
Datoriile spitalului către bugetul de stat se ridică la 276.000 de lei.
De cealaltă parte, Elisabeta Rolea, şeful CAS Mehedinţi, dă vina pe managementul defectuos. „Vom plăti în luna iulie, în funcţie şi de rectificarea bugetară. Oricum, suma anuală alocată spitalului este de 4 milioane lei, din care 3,9 milioane sunt folosiţi pentru