Camera Deputaţilor a adoptat noul Cod de procedură penală, cu 227 de voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi 17 abţineri, acest for fiind decizional.
Mai mult, amendamentul senatorului PNL Tudor Chiuariu, referitor la dreptul judecătorului de cameră preliminară de a decide dacă trimite sau nu un dosar în instanţă, a fost respins. "Competenţa judecătorului de cameră preliminară. Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia: verifică legalitatea şi aparenţa de temeinicie a trimiterii în judecată dispuse de procuror", se arăta în amendamentul lui Chiuariu.
Dezbaterile pe codul de procedură penală au fost amânate săptămâna trecută urmând ca, potrivit calendarul iniţial, luni să se continue dezbaterile, iar marţi, 2 iulie, să fie dat votul final. Cu toate acestea, deputaţii, la propunerea preşedintelui Camerei, au finalizat dezbaterile şi au votat Codul de procedură penală luni, 1 iulie.
"Nu a fost un vot uşor, dar mă bucur că am reuşit să trecem această lege de punere în aplicare a Codului de procedură penală. În continuare avem nevoie de aproape 6 luni de pregătire, de practică unitară a instanţelor, trebuie să înveţe noile dispoziţii ale codului şi să le înţeleagă unitar pentru a putea să le aplice", a declarat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, la finalul şedinţei.
Camera Deputaţilor a adoptat noul Cod de procedură penală, cu 227 de voturi "pentru", 20 "împotrivă" şi 17 abţineri, acest for fiind decizional.
Mai mult, amendamentul senatorului PNL Tudor Chiuariu, referitor la dreptul judecătorului de cameră preliminară de a decide dacă trimite sau nu un dosar în instanţă, a fost respins. "Competenţa judecătorului de cameră preliminară. Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia: verifică legalitatea şi aparenţ