“Experimentații”, așa cum s-au calificat peste 60% dintre candidații la Bacalaureat la proba orală de Limba română, s-au dovedit a fi “începători” în ale poeziei, subiectul de bază al aceleiași probe scrise. Prin surpindere au fost luați și unii dintre dascăli, care s-au grăbit să facă previziuni și le-au dat elevilor de înțeles că au tot atâtea șanse de a primi poezie la examen cât au să escaladeze Everestul.
“Știu că la uman a picat romanul Ion, iar la real Maitreyi”, schimbă impresii două mame aflate în fața liceul Teoretic “Tudor Vladimirescu” din București. Până și portarii sunt agitați de când au aflat că elevii au primit taman ceea ce știau mai puțin. În jurul orei 11.30 ies și primii candidați.
Câțiva se strecoară pe poarta școlii cu capul în pământ și urechea lipită de telefon, încercând să scape de mulțimea de părinți curioși, în timp ce alții, mai relaxați, își trag sufletul ca după muncă istovitoare.
"M-a sunat tata să-mi spună că avem poezia"
“A fost ușor, nu mă plâng. Mai ales că m-a sunat și tata cu zece minute înainte să intru în sală și mi-a spus că s-ar putea să cadă Blaga sau Bacovia”, mărturisește Filip, un elev slăbuț, cu coadă, care însă nu vrea să dezvăluie și ce ocupație are părintele său. În curând, i se alătură câțiva adolescenți care-și zâmbesc în semn de complicitate. Cu toții învață la liceul Teoretic "Dr. Constantin Anghelescu", o școală privată, cu un procentaj măgulitor de promovare la Bac și formează repede o „bisericuță”, separându-se vizibil de elevii liceului-gazdă, mult mai modest în privința rezultatelor la Bacalaureat.
“Nu mi-am imaginat că poate să pice poezia. Am învățat câteva romane, ca să știu și eu, plus O scrisoare pierdută. Profa de la meditații mi-a spus că e anul lui Caragiale”, răbufnește în fața prietenilor săi un adolescent brunet, cu mustăcioară, fără să știe că 2012 a fost d