Rezultatele de la Bacalaureat sau de la testele de Evaluare Nationala din ultimii ani au stat, inevitabil oarecum, sub zodia sentintei pe care a rostit-o presedintele tarii in 2009, intr-o discutie cu filosoful Gabriel Liiceanu, respectiv "scoala romaneasca scoate tampiti".
Rezultatele de la Bacalaureat din ultimii ani au fost dezastruoase, iar astfel au confirmat cumva judecata generalizanta a lui Traian Basescu.
Sistemul de supraveghere introdus de fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, a condus catre ideea ca asta e fata adevarata a invatamantului romanesc - rezultate de promovabilitate sub 50%, deci o educatie ineficienta chiar si dupa standardele invechite si fara aplicabilitate in practica.
Combinate cu starea economiei si pregatirea fortei de munca, rezultatele au reamintit de un alt indemn al lui Basescu: "nu mai avem mecanici auto, tinichigii pregatiti in scoli. Sa facem ospatari, sa facem ce ne trebuie! Noi facem filosofi si aia neincadrabili in campul muncii cu usurinta!".
Acestea fiind datele, rezultatele proaste din ultimii ani nu au facut decat sa se incadreze intr-o mentalitate deja formata: scoala produce tineri prost pregatiti si cu o calificare inadecvata nevoilor economiei romanesti actuale.
Evident ca, in acest context, rezultatele mult mai bune din acest an de la Evaluarea Nationala au produs o singura explicatie: e un joc politic, o facatura a Guvernului lui Ponta pentru a-si face imagine si a scapa de declansarea unui nou scandal.
Intr-adevar, in acest an, peste 75% dintre elevi au luat note peste 5 la examen, ceea ce inseamna o crestere cu 10% fata de anul trecut. Dar a deduce exclusiv din acest salt ca la mijloc trebuie sa fie ceva necurat, evident un furt al propriei caciuli, inseamna sa nu luam in calcul insasi natura coercitiva a sistemului de supraveghere intro