"Olăritul, deşi e o meserie frumoasă, nu mai are căutare, tinerii nu sunt interesaţi de aşa ceva", spune Sorin Bucur. A învăţat meserie la o şcoală din Cluj şi de cum a pus prima dată mâna pe lut ştiut că nu este vorba numai despre meserie ci şi de pasiune. Din mâinile lui ies cele mai frumoase obiecte din lut.
Sorin Bucur este din Dej şi se poate lăuda că a văzut ţara în lung şi în lat, a participat la zeci de târguri şi a fost apreciat pentru munca sa. Olar de meserie, dejeanul face minuni din lutul umed pe care îl prelucrează.
"Folosesc la târguri când ma duc o roată clasică de olar, tradiţională. Îmi place să lucrez când merg la târguri pentru ca lumea să vadă cum sunt făcute obiectele pe care eu le scot la vânzare. Materia primă o iau de pe un teren aflat lângă Dej şi de pe un teren aflat lângă Figa", a povestit Sorin Bucur pentru Bistriţeanul.ro.
Face totul cu multă pasiune şi răbdare pentru că tot ce iese din mâna lui trebuie să fie de calitate şi să aibă rezistenţă.
"Eu vând doar la târguri. Colaboram înainte cu unele magazine dar treaba nu a mers prea bine. Obiectele pe care le fac eu se vând cel mai bine în zonele turistice. Nu multă lume mai foloseşte căni sau oale de lut spre exemplu dar turiştii cumpără, le iau drept suvenir pentru a avea o amintire", a mai spus Sorin Bucur.
Olarul predă cursuri la şcolile şi grădiniţele din Dej şi îi învaţă pe copii cum să lucreze cu lutul.
"Totul se rezumă la hobby, nu se mai gândeşte nimeni să facă o meserie din asta. Toţi tinerii vor ceva din care să facă bani mulţi şi cât mai repede. Această meserie nu este una bănoasă. Din păcate nimeni nu vrea să mai facă aşa ceva, toţi cei care încearcă să lucreze cu lut o fac din curiozitate", a încheiat Sorin Bucur.
El poate fi găsit pe pietonalul Liviu rebreanu unde participă la târgul medieval. Bistriţenii care vor să cumpere ceva f