Contractele paguboase ale primariilor nu pot fi denuntate prin aplicarea insolventei, cum a fost cazul celor cu "baietii destepti" de la Hidroelectrica. Administratorul judiciar ramane astfel fara una din principalele arme prin care putea restabili echilibrul financiar al unei unitati administrativ teritoriale.
"Ordonanta 46/2013 privind insolventa unitatilor administrativ teritoriale are o prevedere inaplicabila, si anume ca administratorul judiciar poate doar sa propuna Consiliului Local denuntarea unor contracte, si nu sa le denunte el direct, cum s-a intamplat la Hidroelectrica. Dar isi va infirma Consiliul Local propriile acte?", intreaba retoric Alexandru Dimitriu, avocat partener la Piperea si Asociatii.
Astfel, "baietii destepti" ai primariilor, apropiati sau rude ai membrilor Consiilor Locale isi vor putea continua nestingheriti contractele cu primariile.
Totodata, este limitata si puterea administratorului judiciar de a eficientiza activitatea unei primarii prin restructurari de personal, avand in vedere ca cei mai multi angajati sunt functionari publici, carora li se aplica alta lege.
"Reducerea de personal va fi greu de aplicat. Functionarul public nu isi va pierde statutul si va fi reincadrat pe alta functie. Ordonanta 46/2013 trebuia coordonata cu legea functionarilor publici", au precizat reprezentantii Piperea si Asociatii.
Una din putinele arme la indemana administratorilor judiciari ramane posibilitatea de a taia din valoarea creantelor, spune Alexandru Dimitriu.
"Spre exemplu, la insolventa Realitatea Media se dau 37% din creante iar in cazul Leonardo, statul n-a primit niciun ban", a precizat Dimitriu pentru DailyBusiness.ro.
Creditorii primariilor
Principalii creditori ai primariilor sunt, pe langa banci, furnizorii de servicii de salubritate, energie si gaze