Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,36%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să nu intre la tranzacţionare, astfel că lichiditatea a atins cel mai redus nivel din ultimele trei luni, operaţiunile cumulând doar şapte milioane lei.
O lichiditate mai redusă a fost înregistrată pe 1 aprilie, când operaţiunile au cumulat numai 5,4 milioane lei (1,2 milioane euro).
„Deocamdată nu mai este interes pentru pieţele emergente şi cele de frontieră. Mai mult lobby pentru creşterea ponderii în indicele MSCI Frontier sau includerea în MSCI EM (indici ai pieţelor de frontieră şi, respectiv, emergente - n.r.) ar ajuta, precum şi un sistem de tranzacţionare/decontare la fel ca în pieţele dezvoltate, ar face mai mulţi investitori atenţi la România. Până atunci, însă, rămânem în zona gri. Nu avem de ce să ne mirăm că nu sunt volume mai mari atât timp cât nu se schimbă nimic şi nu vedem un efect tangibil al discuţiilor despre îmbunătăţirea guvernanţei corporative, despre scăderea costurilor de tranzacţionare pentru piaţă (în cazul ASF şi al BVB), dar şi despre lipsa unei Contrapărţi centrale. Nu trebuie să uităm că România este într-o competiţie globală cu celelalte pieţe pentru atragerea de capital, iar în această luptă depinde doar de noi dacă ne poziţionăm mai bine sau mai puţin bine faţă de ceilalţi“, a afirmat un broker.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,38%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,54% peste şedinţa precedentă. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a urcat cu 0,5%.
Brokerii cred că pe parcursul roadshow-ului pentru oferta iniţială pe care Nuclearelectrica o va lansa în această lună ar putea atrage atenţia unora dintre investitori şi asupra pieţei în gener