Dacă vă petreceţi vacanţa la ţară, sau dacă vă puteţi procura plante medicinale în locuinţa de la oraş, acum, în toiul verii, e timpul ideal pentru prepararea leacurilor de sănătate la domiciliu. Ierburile sunt în plină maturitate, iar reţetele, uşor de făcut. Cele pe care vi le propunem sunt alifii cu efect garantat
Prepararea
Doi pumni de flori sau planta întreagă se taie mărunt şi se călesc în 500 g osânză de porc (la fel cum se prepară şniţelele). Plantele se învârt de 2-3 ori cu o lingură de lemn, se lasă să se pătrundă, apoi tigaia se ia de pe foc, se acoperă cu un capac şi se lasă aşa peste noapte. A doua zi, compoziţia se încălzeşte pe aburi fierbinţi, se strecoară printr-un tifon şi se pune în borcănele mici.
Alifia de brusture
(Symphytum officinale)
Mod de preparare: 4-6 plante proaspete şi bine spălate se taie fin şi se călesc în 250 g untură de porc, 2-3 minute. Se lasă compoziţia să stea peste noapte, a doua zi se încălzeşte pe un vas cu aburi fierbinţi, se strecoară, se pune în borcănele mici. Se păstrează în frigider.
Bolile pe care le vindecă: cel mai bun leac pentru vindecarea rănilor, atât la oameni, cât şi la animale.
Alifia de muşeţel
(Matricaria chamomilla)
Mod de preparare: 250 g untură de porc se încinge într-o tigaie, se pun în ea doi pumni de flori proaspete de muşeţel, care se umflă şi se fac o spumă. Se amestecă cu o lingură de lemn, se acoperă cu un capac şi se lasă să stea peste noapte. A doua zi se încălzeşte untura pe o oală cu apă în clocot, se strecoară printr-un tifon, presându-se bine să iasă esenţa, se pune în borcănele curate, care se păstrează la frigider.
Bolile pe care le vindecă: hemoroizi, răni deschise, coşuri, furuncule, iritaţii ale pielii.
Alifia de sânziene (drăgaică)
(Galium verum)
Mod de preparare: su