Mulți dintre părinții care cunosc riscurile la care își supun familia (și mai ales copiii) atunci când intră în contact cu, cartofii prăjiți, se gândesc foarte serios cum vor face față acestei provocări.
Se pot trezi că li se oferă copiilor cartofi prăjiți de către bunicii care, crezând că fac o surpriză plăcută nepoțeilor, îi așteaptă la masa de duminică cu un platou plin. Sau constată cu stupoare că li s-a oferit în meniul de la grădiniță într-o zi de joi. Cât despre petrecerile de copii de la restaurantele fast-food, la care cartofii prăjiți sunt felul principal, ce să mai vorbim…
Ce e de făcut în acest caz?
Din punct de vedere nutrițional, cartofii sunt încadrați în categoria alimentelor amidonoase (bogate în glucide – zaharuri), alături de cereale (grâu, orz, ovăz, secară, porumb, orez) și derivatele lor: pâine, paste făinoase, biscuiți, covrigi, snacks, chips, patiserie etc.
De aceea cartoful, și mai ales cartofii prăjiți, nu intră în cele cinci porții de legume și fructe pe zi.
Cartofi crocanți, la cuptor
Se taie rondele foarte subțiri de cartofi, se ung cu o pensulă cu ulei de măsline sau ulei de palmier nehidrogenat, se presară puțină sare marină și se așează într-un vas termorezistent care se introduce în cuptorul încins în prealabil.
Se fac foarte repede și sunt cu mult mai sănătoși pentru că nu sunt supuși prăjirii (cartofii prăjiți sunt un aliment dăunător pentru sănătate, mai ales dacă sunt prăjiți în uleiuri nerezistente la temperaturi înalte, fapt ce duce la apariția de compuși neurotoxici, cu foarte multe calorii).
Cartofii fierți sau copți și răciți nu îngrașă, deoarece amidonul se transformă prin retrogradare într-o formă glucidică rezistentă, asemănătoare fibrelor alimentare benefice, stimulând totodată și creșterea ratei metabolismului bazal cu circa 20%. Astfel, putem consuma cartofi, d