David Drumm, fostul director executiv al Anglo Irish Bank care şi-a atras furia Berlinului şi Dublinului bătându-şi joc de nemţii care au contribuit la salvarea băncii irlandeze, şi-a cerut scuze pentru limbajul „nepotrivit“ şi s-a arătat „şocat“ şi „jenat“ de conţinutul înregistrărilor telefonice din 2008 din timpul colapsului instituţiei al căror protagonist este.
„Nu există scuze pentru limbajul îngrozitor sau pentru tonul obraznic şi regret sincer jignirile aduse. Nu mai pot schimba nimic acum, dar îmi pot cere scuze celor care au ascultat şi celor care sunt, pe bună dreptate, jigniţi“, a afirmat Drumm într-un interviu acordat publicaţiei Irish Central.
Tot un ziar, Irish Independent, este cel care a publicat săptămâna trecută conţinutul conversaţiilor. Pe una dintre acestea mai mulţi directori executivi ai Anglo pot fi auziţi glumind pe seama pierderilor masive înregistrate de bancă, scrie BBC.
Drumm poate fi, de asemenea, auzit râzând în timp ce alţi colegi cântă imnul Germaniei naziste, interzis după război, în timp ce depozitele băncii aflate în pragul falimentului erau alimentate de banii germani ca rezultat al garanţiilor oferite de guvern.
Fostul director executiv a fost, de asemenea, înregistrat detaliind strategia băncii pentru a convinge banca centrală să sprijine instituţia. Drumm le-a cerut subalternilor să se ducă la banca centrală şi să spună: „Avem nevoie de caşcaval, pe care voi îl aveţi şi pe care ni-l veţi da, şi când ni-l veţi da?“. Refuzul ar lăsa banca centrală în faţa unui colaps bancar sau chiar a unei economii prăbuşite.
Drumm a fugit în SUA, unde vrea să scape de creditori
Folosind un limbaj mai colorat, un alt executiv al Anglo, John Bowe, poate fi auzit spunând că a scos cifra de şapte miliarde de euro „din fund“ când a fost întrebat de autorităţi de câţi bani ar fi nevoie pentru ca banca să su