Prevederea din Codul de procedură civilă cu privire la clauzele abuzive ar avea un impact major asupra sistemului bancar, asupra celor 6-7 milioane de deponenţi, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
"S-a făcut studiul (de impact n.r.), s-a discutat cu ARB (Asociaţia Română a Băncilor n.r). Propunerea mea către colegii din BNR şi cei de la ARB a fost să iasă împreună şi să se pronunţe asupra calculelor. Bineînţeles că nu sunt calcule simple, sunt condiţionate sau condiţionale şi este bine să le explice tehnic. Nu pot să mă abţin să nu spun că impactul este major, aşa cum ar fi major asupra sistemului bancar. Dacă Banca Naţională are o poziţie cel puţin prudentă nu este pentru că apărăm o bancă comercială sau alta, noi apărăm cei 6-7 milioane de deponenţi din băncile româneşti. Posibil ca şi debitorii, cei care au luat credite, în anumite cazuri să aibă dreptate, dar foarte important este să ştii că, dacă ai 200.000-300.000-400.000 debitori care urmăresc cu ajutorul avocaţilor anumite uşurări în ceea ce priveşte creditele să ştii că pe partea cealaltă ai 6-7 milioane de depozitari", a spus Isărescu.
Potrivit acestuia, atunci când impactul asupra sistemului bancar este major, cei care pot să fie afectaţi sunt cei 6-7 milioane deponenţi care sunt tot români şi oameni care au avut încredere în sistemul bancar şi îşi ţin acolo economiile.
"Ne amintim că în cazul Bank of Cyprus nu ştiu dacă aveam 60-70 deponenţi, şi destul de bogaţi, cu sume mari, peste 100.000 euro şi s-a făcut caz. Am avut grijă de ei, s-a negociat uneori dur cu autorităţile din Cipru şi depozitele lor nu au fost afectate de acea reducere aplicată depozitarilor din Cipru. Este foarte important să facem această analiză, tot la rece, dacă se poate, într-o discuţie neemoţională, pe cât putem şi no