Sute de persoane dintr-un sat din Gorj se chinuiesc de mai bine de 20 de ani să care apă de la câţiva kilometri distanţă. Oamenii au fântâni în curţi, dar apa din ele este sărată. În urmă cu 20 de ani, o sondă petrolieră a contaminat pânza freatică şi a pârjolit dealurile şi grădinile.
În satul Creţeşti din judeţul Gorj sunt foarte multe sonde petroliere. În urmă cu 20 de ani, una din ele a explodat şi a făcut prăpăd în jur. De atunci, oameenii îşi aduc apă de la câţiva kilometri, potrivit România TV.
"Vai de mine! De unde iau eu apă este un kilometru. Sunt 20 de ani de când a făcut sonda erupţie. Eu am avut apă bună în curte, însă de atunci, soda a stricat toate apele, nu numai a mea. Apa este sărată şi sălcie. O folosim doar la la spălat şi pentru animale", a declarato localnică.
Primarul a încercat ani la rând să găsească soluţii, a depus de câteva ori şi proiecte europene, care s-au blocat. De curând, a primit aviz favorabil şi a început şantierul. "Se văd dealurile pârjolite. Nici după 20 de ani nu şi-a mai revenit solul şi tot mai predomină apa sărată. Apa din fântâni nu este bună nici pentru animale şi nici pentru grădină, pentru zarzavaturi", a precizat primarul Ion Băluţă.
Până la sfârşitul verii, oamenii din Creţeşti vor avea apă bună de băut la robinet. Însă dealurile şi terenurile agricole poluate nu vor putea fi folosite ani de zile, dacă nu se vor face investiţii uriaşe.