În prezent, asistăm la ceea ce americanii numesc high fat diet şi aproape toată lumea pare că se pricepe la alimentaţie. Nutriţionista Marie Vrânceanu, de la Cabinetul de nutriţie şi nutrigenetică Eurodiet, din Bucureşti, consideră că soia - aliment-vedetă al zilelor noastre - este doar o afacere.
Originară din Asia, soia era cultivată, până în 1800, doar în China. De la jumătatea secolului XX, cultivarea ei s-a extins, iar SUA, Franţa şi Italia au devenit principalii producători mondiali de soia.
Nefermentată, inhibă creşterea
„Soia conţine 20% ulei şi proteine, este cea mai calorică leguminoasă şi are cel mai mic conţinut de carbohidraţi. În China Antică, soia nu era consumată ca legumă, ci era folosită la rotaţia culturilor. Chinezii nu consumau soia nefermentată pentru că aceasta conţine inhibitori de enzime şi inhibitori de creştere. După descoperirea tehnicilor de fermentaţie s-a obţinut o pastă care a început să fie consumată sub numele de tofu. Dar soia nu este un superaliment, ci doar un business de miliarde de euro care ne îmbolnăveşte”, explică Marie Vrânceanu.
Gustul neplăcut, anihilat cu ajutorul chimicalelor
„Proteina de soia are miros şi gust neplăcute. Pentru a o face comestibilă, se adaugă arome, conservanţi, îndulcitori şi emulgatori. În plus, soia din supermarket este transgenică, adică modificată genetic, cu sigla RR - Roundup Ready, pusă pe piaţă de multinaţionala Monsanto. Planta a fost modificată genetic pentru a suporta ierbicidul Roundup, pe bază de glifosat şi produs de aceeaşi multinaţională. Cercetătorii germani au demonstrat că ierbicidul producea mutaţii ce constau în creşterea nivelului de fitoestrogeni în plantă, iar consumul ei cauza dezechilibre hormonale. Pe 13 octombrie 1997, Grupul de lucru privind biosiguranţa şi biodiversitatea la nivel mondial a lansat un a