„Toată lumea civilizată înţelege că nu există nici o premisă ca Transnistria să fie recunoscută ca fiind independentă.”
Agenţia oficială de ştiri de la Tiraspol a relatat că zeci de organizaţii ale societăţii civile transnistrene au decis să trimită Naţiunilor Unite o cerere de recunoaştere a independenţei regiunii. Potrivit agenţiei Novosti Pridnestrovia, cererea a fost aprobată duminică la un congres de 123 de organizaţii din regiune şi a fost expediată preşedinţilor Rusiei şi Ucrainei. Liliana Barbăroşie a căutat să afle mai multe despre aceste organizaţii neguvernamentale şi sprijinul pe care îl are demersul lor.
Adresarea ar fi fost semnată de un număr total de 123 de organizaţii. O radiografie cât de superficială a acestora ar putea diminua ponderea demersului, notează mai mulţi experţi. Pentru o zonă ca Transnistria, aflată sub un regim de sorginte autoritar, a fi organizaţie obştească înseamnă de fapt a reflecta un punct de vedere apropiat de cel al administraţiei regiunii, este de părere Ernest Vardanean, jurnalistul de la Tiraspol stabilit la Chişinău:
„Aceste organizaţii nicidecum nu pot fi numite ONG-uri clasice. Formal, ele sunt independente, în realitate însă ele depind foarte mult de autorităţile transnistrene. Acest lucru se întâmpla şi pe timpul lui Smirnov, dar şi acum, în timpul lui Evgheni Şevciuk. Deci, aceste declaraţii nu pot fi relevante în sensul independenţei opiniilor. Este o exprimare a poziţiei Tiraspolului şi nimic altceva.”
Potrivit lui Veaceslav Popescul, preşedintele unei organizaţii obşteşti de tineret de la Tiraspol, Stels-Tera, apelul a fost lansat la finalul unui proces mai îndelungat promovat de mişcarea „Priznanie” de unificare a organizaţiilor pro-administraţie şi pro-ruse în numele unei singure idei – cea a recunoaşterii Transnistriei:
„Aproximativ un an în urmă a