Primul festival de teatru Independent din România aduce la Sibiu, în perioada 1-14 iulie, trupe din toate colțurile țării, dar și de peste hotare. 150 de actori vor susține reprezentații în spații care de care mai neconvenționale, anul acesta, printre cele opt locații, numărându-se si apartamentul.
”Inițiatorul acestui proiect (teatru de apartament n.r.), acum patru ani de zile, s-a hotărât să își pună garsoniera sa la dispoziția pritenilor lui actori. Ce s-a întâmplat pe parcursul ultimilor patru ani de zile devine interesant. Deja suntem la a doua stagiune oficială și, în Sibiu, suntem cumva în deplasare. Pe scurt, ce se întâmplă acolo (în apartament n.r.) e o trecere de la statutul de spectator la vizitator, musafir, implicat în happening-uri și performing-uri. În același timp este și un fel de teatru ușor elitist, pentru că se joacă în circuit închis în București. Principiul este că, dacă ai fost invitat o dată și nu ai venit, a doua oară nu mai ai ce căuta. La Sibiu facem o excepție pentru că ne-am gândit că publicul de la Fringe este o zonă destul de interesantă și neexplorată în România”, a declarat Grațiela Bădescu (foto centru stanga), reprezentantul secțiunii Teatru de Apartament.
Sibiu Fringe devine treptat un forum puternic ce aduce împreună cei mai creativi şi talentaţi tineri pentru a împărtăşi experienţe, idei şi resurse. Actorii prezenți la acest festival sunt remunerați doar din sumele încasate pe bilete.
”E greu, încercăm să cream această platformă în zona de independență a teatrului nebugetat. Cred că prin energia actorilor, energie ceatoare vor atrage publicul. E greu, dar sperăm că în anii care vor urma să se poată implementa în conștiința sibienilor și a oamenilor care vin bucuria de a plăti un bilet pentru un artist care îi bucură sufletul. De ce să nu fim noi primii care inițiaza acest proiect”, a declar