Cum referendumurile s-au transformat în miuţe politice premergătoare competiţiilor naţionale, nu este exclus ca, înaintea marelui meci prezidenţial, să se desfăşoare două: unul al USL pentru o nouă Constituţie şi altul al lui Traian Băsescu pentru un parlament redus, unicameral. Acesta din urmă ar putea fi ultimul referendum organizat din voinţa exclusivă a şefului statului (pe viitor, având nevoie de aprobarea legislativului) şi, totodată, ultima bătălie politică a preşedintelui Băsescu, care, astfel, s-ar consola că-şi încheie mandatul în forţă.
„Sunt convins că mult mai uşor trece referendumul meu cu 50% decât Constituţia lor. Asta nu-i Constituţia României, ci ai unei găşti. E o gaşcă de politicieni care au hotărât să-şi facă o Constituţie pentru ei crezând că-s veşnici”, pariază preşedintele, comunicând electoratului că el face parte dintre aceia care va spune NU Legii fundamentale revizuite.
Chiar dacă va „urmări” USL cu referendumul reîncărcat, nu ignorarea voinţei populare exprimate în 2009 îl supără pe preşedintele Băsescu, ci „paiaţa” cum îl ridiculizează pe urmaşul său la Cotroceni, după noua Constituţie. Cu mandatul redus de la 5 la 4 ani, acesta nu va avea voie să organizeze o consultare populară de capul lui, să ceară urmărirea penală ori suspendarea din funcţie a miniştrilor, să participe la toate summit-urile UE, fiind, în schimb, obligat să-i accepte pe premierii şi pe membrii guvernului propuşi de majoritate. Exact acele prevederi constituţionale de ale căror neclarităţi Traian Băsescu a profitat la maximum pentru a-şi impune deciziile personale şi a-i ţine în şah pe adversarii politici se transformă, într-un corset extrem de rigid, din care viitorul şef al statului, oricine va fi el, nu va mai putea ieşi.
Pentru preşedintele-jucător, care, din iubire, a pompat funcţiei prezidenţiale mai multă putere decât avea nevoie, încerc