Geniul rus Grigori Perelman este cunoscut prin faptul ca a reusit sa rezolve una dintre "teoremele mileniului".
Perelman a ajuns cunoscut si datorita excentricitatii sale precum si pentru faptul ca refuza sa primeasca un premiu de un milion de dolari acordat de Institutul de Matematica Clay din Cambridge, Massachusetts (SUA).
2002 a fost anul de aur pentru geniul din Sankt Petersburg. Atunci, acesta a reusit sa rezolve asa-numita "conjectura a lui Poincare", desemnata de Institutul de Matematica din Cambridge drept teorema mileniului.
Teorema lui Poincare a fost si este una dintre cele mai mari provocari din istoria matematicii. In decurs de decenii, oameni de stiinta din lumea intreaga "si-au rupt capul" in aceasta problema. Intr-un final, a rezolvat-o excentricul geniu din Rusia, care, odata cu refuzul sau de a primi premiul de un milion de dolari, a socat opinia publica. "Prefer ca lumea sa ma considere mort", a spus Perelman, citat de Deutsche Welle.
Pentru el nu exista probleme fara rezolvare
"Ipoteza lui Poincare", numita si "formula Universului", a fost formulata de matematicianul francez Jules Henri Poincare in anul 1904. Cu aceasta ipoteza, matematicinaul francez voia sa explice forma Universului. Conjectura lui Poincare spune ca, daca intr-un spatiu inchis tridimensional orice arc de cerc inchis se poate micsora pana la un punct, acest spatiu este echivalent din punct de vedere topologic cu o sfera tridimensionala.
Perelman a demonstrat sustinerea colegului sau, castigand o popularitate imensa, multe distinctii si o seama de propuneri pentru a munci in cele mai mari universitati din lume. El, insa, a refuzat tot, preferand izolarea, dupa cum a spus singur. Si modestia.
Perelman este nascut la Leningrad, in 1966. Pasiunea sa pentru matematica se face simtita de timpuriu. Era