În vârstă de 33 de ani, scriitorul şi jurnalistul timişorean Tudor Creţu, managerul Bibliotecii Judeţene Timiş, este unul dintre cei mai tineri directori de instituţie din ţară.
Am avut ocazia să îi adresăm câteva întrebări scriitorului şi jurnalistului timişorean Tudor Creţu după un eveniment de “book-sharing” la care a participat în calitate de manager al Bibliotecii Judeţene Timiş. Convins că “oamenii pot fi atraşi prin exemple vii”, inclusiv în ceea ce priveşte lectura, ne vorbeşte despre citit, scris, presă şi carte ca “experienţă fundamentală”. Rezultatul este un material-hibrid, în care se îmbină răspunsurile pentru reporter cu cele pentru public, caracterizate prin spontaneitatea specifică evenimentului.
În timpul studenţiei aţi scos primul volum de poezii, „Dantelăriile Adelei”, iar în 2008 primul roman, „Omul negru”. Urmează întrebarea: poezie sau proză?
Ambele. Şi critică pe deasupra. Şi jurnal. E drept, genurile astea mai şi fuzionează. În texte după unii „totale”, după alţii, hibride.
Vă mai amintiţi prima carte citită?
„Testamentul incasului”, de Karl May. 320 de pagini. Anul nu-l mai reţin. Se întâmpla la Arad.
Ce autori sau cărţi v-au influenţat în cariera de scriitor? Care sunt preferaţii / preferatele?
Mircea Eliade, E.M. Cioran, Kerouac - lista ar fi mult prea lungă. Şi de titluri, şi de autori. S-o mai continui un pic: Bulgakov, Blaga, Kafka.
Recitiţi o carte care v-a impresionat?
Des. Am chiar boala recitirii. Şi asupra pasajelor care mi-au plăcut - revin de nenumărate ori.
Sunteţi adeptul cititului rapid? Aţi încercat astfel de tehnici?
Nu. M-am gândit în schimb cum poţi vorbi despre o carte fără să o citeşti, dar dând perfect şi tehnic senzaţia că ai citit-o.
Când puneţi mâna pe o carte, cum v