Bogate în antioxidanţi, afinele au efecte pozitive asupra mai multor părţi ale corpului uman. Luptă împotriva bolilor la mai multe niveluri şi sunt un important instrument pentru menţinerea unei stări bune de sănătate.
Afinul creşte sub formă de tufă scundă, nedepăşind o jumătate de metru. În România se regăsesc cu precădere două specii: afin vânăt sau brumăriu şi afin negru, fructele ambelor specii fiind extrem de benefice pentru prevenirea sau tratarea mai multor afecţiuni. Acest lucru se datorează faptului că afinele sunt compuse din: apă, antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier.
Afinele se consumă proaspete, uscate sau prelucrate sub formă de suc, compot, sirop, lichior, afinată, dulceaţă.
De asemenea, ele pot fi şi congelate, putând fi utilizate ulterior la prăjituri, creme, spume şi alte produse de cofetărie.
Beneficiile consumului de afine
Graţie conţinutului ridicat de antioxidanţi, afinele stimulează sistemul imunitar şi previn apariţia infecţiilor. În plus, s-a constatat că un consum regulat de afine poate avea un impact real în ceea ce priveşte scăderea greutăţii corporale şi a masei ficatului. Alte beneficii ale consumului de afine sunt: menţinerea sănătăţii tractului urinar, ameliorarea constipaţiei şi a digestiei, menţinerea sănătăţii creierului, protejarea sănătăţii ochilor.
„S-a demonstrat că fructele şi frunzele de afin conţin mirtilină, un pigment care stimulează funcţia pancreatică. De aceea, afinele sunt numite insulina vegetală. Aceste fructe au proprietăţi hipoglicemiante, limitând producţia de insulină. Hormonul numit insulină intervine în procesul de îngrăşare prin stocarea zaharurilor sub formă de grăsimi. Mai mult, persoanele care au probleme cu vederea nocturnă, cele care lucrează la calculator, care stau în faţa televizo