Scandalul subiectelor prea uşoare de la Evaluarea Naţională 2013 ia amploare. Procentul mare al elevilor cu note peste 5, precum şi creşterea procentului de note mari l-au determinat pe un profesor din Cluj-Napoca să scrie un text acid la adresa organizatorilor examenului. „V-ați gândit, oare, dumneavoastră, cei care ați decis sau, mai bine zis, cei care ați impus formularea unor asemenea subiecte, ce credibilitate mai are un profesor de vocație, dornic să facă performanță cu elevii săi, în fața învățăceilor care conștientizează faptul că nici măcar nu mai are sens să se prezinte la cursuri, de vreme ce rezolvarea unor asemenea subiecte nu necesită decât absolvirea a patru clase primare?“, scrie Adrian Romonţi, profesor de limba română la Colegiul Naţional Pedagogic „Gheorghe Lazăr“ din Cluj-Napoca.
„Sunt câteva ceasuri bune de când stau pe gânduri și încerc să scriu aceste rânduri. Am ezitat între dorința de a-mi elibera tensiunea acumulată și teama de a nu strica momentele de fericire pe care le-au trăit mulți dintre elevii care au aflat ieri rezultatele la examenul de Evaluare Națională. Iată că mi-am luat inima în dinți și am decis să aștern pe hârtie câteva reflecții privind starea de agonie în care a ajuns învățământul românesc.
Dacă până acum câteva zile am avut convingerea că tot ceea ce înseamnă sistem de evaluare se bazează exclusiv pe fixarea unor criterii obiective și că, de doi ani, examenele naționale s-au înscris, cât de cât, pe făgașul firescului, prin eliminarea fraudei, iată că, încă o dată, mi se confirmă faptul că o minune nu durează mai mult de trei zile sau, mă rog, în cazul de față doi ani, de când ministrul Funeriu a încercat eradicarea fraudei, prin introducerea, în sălile de examen, a camerelor de supraveghere video. Mi-a fost dat să văd, într-o manieră absolut înspăimântătoare, felul în care învățământul nu e altceva decât un