Plenul Camerei Deputaților a votat Codul de procedură penală cu 227 de voturi pentru, 20 de voturi impotrivă și 17 abțineri. Totodată, a fost respins amendamentul liberalului Tudor Chiuariu prin care cerea justificarea temeiniciei trimiterii în judecată de către judecători, și nu de către procurori. Valeriu Zgonea a propus ca votul pentru Codul de procedură penală să se dea în ședința de luni, astfel încât să nu mai fie convocată sesiune extraordinară și în ziua de marți.
Ordinea de zi a ședinței Camerei a cuprins doar proiectul de Lege pentru punerea în aplicare a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale.
For decizional
Înainte de votul final pentru Codul de procedura penală, deputații au dezbătut amendamentele propuse la proiectul de lege. Astfel, Camera a respins în plen propunerea senatorului PNL Tudor Chiuariu prin care judecătorii decid dacă dosarele sunt sau nu trimise în judecată pe fond, întrucât, până acum, procurorii erau cei care decideau dacă trimit sau nu dosarele în judecată. Amendamentul respins este următorul: „Judecătorul de cameră preliminară este judecătorul care, în cadrul instanţei, potrivit competenţei acesteia: verifică legalitatea şi aparenţa de temeinicie a trimiterii în judecată dispuse de procuror“. Acest amendament a fost iniţial aprobat de Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în şedinţa de joi, 20 iunie, fiind preluat din varianta legii venite de la Senat fără prea multe discuţii sau dezbateri. Menționăm că forul Camerei Deputaților este for decizional în cazul Codului de procedură penală, iar în continuare proiectul de lege va merge spre promulagare.
Atenţionarea ministrului Justiţiei
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, pentru Agerpres, că acceptarea de către Parlament