Zilele trecute, în Sala mică de şedinţe a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a avut loc o întrunire organizată de Centrul Antidrog Dâmboviţa, unde a fost prezentată o sinteză a principalelor tendinţe şi evoluţii ale fenomenului drogurilor în România, raportarea fiind pentru anul 2012.
“Deşi se înregistrează creşteri uşoare faţă de anul anterior, atât pentru admiterile la tratament, cât şi pentru urgenţele medicale în cazul consumului de droguri, acestea sunt de natură să indice o continuare a caracteristicilor fenomenului la nivelurile observate în anul anterior”, a declarat inspector de poliţie Nicoleta Bobe, coordonator Centrul Antidrog Dâmboviţa.
“Observată la sfârşitul anului 2011, epidemia HlV în rândul consumatorilor de droguri injectabile provoacă în continuare îngrijorarea autorităţilor. La nivel naţional, 31% din totalul cazurilor noi depistate cu HlV în 2012 pentru toate categoriile de risc provin din rândul consumatorilor de droguri injectabile. în rândul persoanelor admise la tratament, se înregistrează o I creştere de aproape 3 ori a I prevalenţei HlV. Prevalenţă I infecţiei HVC de 82,4% (faţă de I 68,5% în 2011) plasează I România în rândul ţărilor europene cu o prevalenţă foarte crescută pentru acest tip de infecţie. Pentru infecţia HVB, se remarcă o creştere bruscă a prevalenţei în rândul persoanelor admise la trata- | ment: de la 15,0% în 2011, la 24,5% în 2012.
Deşi uşor crescut, numărul cazurilor de deces asociate consumului de droguri este încă sub nivelul anilor 20072010. S-au schimbat doar cauzele deceselor, nu şi numărul acestora. Această evoluţie reprezintă expresia elocventă a schimbării tiparelor de consum, mai ales “substituirea” drogurilor consacrate -heroină în special – cu SNPP, care au un potenţial tanatoge-nerator direct mai scăzut.
De asemenea, se înregistrează în continuare un număr mult crescut de decese indirec