Eşecul Nabucco ar trebui să fie un moment de start într-o reevaluare a politicilor noaste economice şi în general a modului în care ne configurăm interesele mari în „concertul european”, afirmă Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiției. Vezi întrebările lui Predoiu pentru guvernanți! Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
Într-un editorial intitulat "Pentru un europenism pragmatic", publicat pe blogul său, avocatul Cătălin Predoiu analizează efectele eșecului Nabucco pentru economia românească, pe termen lung.
"Într-o scurtă paranteză, dacă e să ne referim la resursele energetice, ideea că vom înlocui „gazul Nabucco” cu gaze de şist trebuie pusă în tipare temporale şi comerciale: când vom avea gaze de şist, în ce termeni? Deci, nu e atât de simplu pe cât le vede sau le spune Premierul în exerciţiu. Obsesia de a nu depinde de gazele ruseşti face să treacă nediscutată o altă problemă: de ce plătim atât de mult pentru gazul rusesc? De ce nu facem cumva să obţinem un preţ mai bun, în paralel cu reducerea dependenţei prin extinderea surselor noastre cu gazele de şist şi cele din platoul continental marin", se întreabă autorul. Redăm mai jos conținutul opiniei, cu sublinierile redacției.
"Revenind la „big picture”, observăm că Nabucco este un exemplu recent care ne arată că e la modă în UE ca statele să pună deoparte principiul solidarităţii şi să-şi găsească soluţii individuale. E în regulă, dar noi am ştiut la timp că se va întâmpla astfel? Şi dacă am ştiut, ce au făcut decidenţii guvernamentali ca să găsim soluţia noastră individuală? Dealtfel, se pare că cercuri de afaceri au avertizat timpuriu că Nabucco nu îndeplineşte logica economică.
Transpozând învăţămintele Nabucco în planul economic general, ce facem pe viitor ca să ne găsim soluţiile noastre individuale, alături de cele colective la nivel european (fonduri europene, de ex.)?
Am aplicat sârguincio