Oraşele turistice, Valea Prahovei şi staţiunile balneare sunt principalele destinaţii alese de beneficiarii tichetelor de vacanţă. Sursa: Mediafax
Aproximativ un sfert dintre angajaţii care au primit tichete de vacanţă le-au folosit pentru turismul urban în ultimele 12 luni. Pe locurile următoare în topul destinaţiilor se situează Valea Prahovei şi Braşov (21%), staţiunile balneare (19%), staţiunile de pe litoral (17%) şi Bucureşti (10%).
Beneficiarii tichetelor de vacanță au optat, în număr însemnat, și pentru destinații ca mănăstirile, oraşul Sibiu, Maramureş şi Delta Dunării, potrivit unui studiu realizat de compania Sodexo.
Mai mult de jumătate din beneficiarii tichetelor de vacanţă provin din companiile mari, cu peste 1.000 de angajaţi, în timp ce 21% lucrează în companii care au între 500 și 999 de angajaţi. Salariații din companiile mici, care au mai puțin de 50 de angajaţi, ocupă locul al treilea în top, în condițiile în care angajatorii lor deţin 10% din cererea de tichete de vacanță.
În funcție de domeniul de activitate al companiilor, industria chimică şi metalurgică, distribuţia şi serviciile sunt principalele sectoare de activitate ai căror angajaţi beneficiază de tichete de vacanţă.
Patronii sunt interesați de acordarea tichetelor de vacanță și datorită faptului că sumele de care beneficiază angajații sub forma acestora sunt integral scutite de la plata contribuţiilor sociale. Astfel, patronii fac economii substanţiale.
De exemplu, pentru acordarea tichetelor de vacanţă în cuantum de 4.500 de lei, cheltuielile totale ale angajatorului sunt mai mici cu 2.422 lei decât dacă ar opta pentru acordarea aceluiaşi venit net în bani. Pentru sumele primite în tichete de vacanţă în limitele stabilite prin lege, angajatul plăteşte numai impozitul pe venit de 16%, beneficiind, în acest fel, de o p