Evaziunea fiscală din acest domeniu este estimată la 40%
În timp ce în primele 4 luni ale anului la nivel național numărul de cazări la hoteluri și pensiuni a crescut cu 6,9% față de acceași perioadă din 2012, în județul Covasna se bate pasul pe loc. În perioada menționată hotelurile și pensiunile din județ au înregistrat un număr de 16.535 de turiști, la fel ca anul trecut. Dacă hotelurile au avut o creștere de 5,5%, la pensiuni a fost o scădere de 14% față de 2012. E drept, evaziunea fiscală este prezentă și în acest domeniu, iar specialiștii o estimează la 40%.
Aceste date ne-au fos comunicate de Herman Rosner, membru în Consiliul Director al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, care a menționat că situație este gravă când vine vorba de indicele de utilizare netă a locurilor de cazare. „Acest indice se calculează înmulțind numărul camerelor cu numărul zilelor. De exemplu, o pensiune dacă are 20 de camere, acest număr se înmulțește cu 30 și vezi câte persoane ai fi trebuit să ai cazate într-o lună, după care compari cu numărul efectiv al cazărilor. În județul Covasna în primele 4 luni ale anului acest indice a fost de doar 14%, mai scăzut decât nivelul național, unde această cifră este de 17%” – afirmă Herman Rosner.
Tichetele de vacanţă, scutite de impozit
Așadar hotelurile și pensiunile nu gem de turiști. De aceea ANAT și-a propus să facă demersuri pentru ca tichetele de vacanță să nu mai fie impozitate, dând astfel un suflu de relansare pentru turism. Tichetele de vacanță au fost introduse în circulație în 2009, iar din 2010 acestea se impozitează cu 16%. Rosner spune că membrii Asociației vor contacta parlamentarii din toate județele țării pentru ca aceștia să adopte în Parlament Ordonanța cu privire la acordarea tichetelor de vacanță cu amendamentul ca acestea să fie scutite de la impozit. Sesiunea parlamentară însă s-a încheia