Ramona Piticari, profesoară de Limba română la Liceul Teoretic "Dunărea" din Galați a rezolvat, pentru Evenimentul Zilei, subiectele primite de elevii care au dat astăzi Bacalaureatul scris la Limba Română.
SUBIECTUL I , PROFIL UMAN
1.va zări- va vedea; obosită-ostenită, plictisită;
2.Ghilimelele au rolul de a reda cuvintele personajului Ann.
3.Exemplu: Facultatea de Medicină reprezintă drumul ales de el la finalul liceului. 4. In fragmentul citat, perspectiva narativă este subiectivă deoarece narațiunea la persoana I presupune un narator implicat din punct de vedere afectiv.
5.Motive: fotografia, surâsul etc.
6.Dimensiunea spațială: “pe Calea Victoriei”, “în față la Corso”, “de pe celălalt trotuar”etc.
7.Imperfectul este un timp verbal care exprimă acțiuni începute în trecut, dar neîncheiate încă.In fragmentul citat, verbele la timpul imperfect (era, deschidea, trecea) prezintă cadrul narațiunii, dar și caracterul durativ al acțiunilor personajului care revine în fața vitrinei pentru a privi fotografia.
8.Una dintre trăsăturile genului epic întâlnite în text este prezența instanțelor comunicării narative-naratorul, personajele (Ann, personajul-narator).O altă particularitate a acestui gen o reprezintă utilizarea narațiunii ca mod de expunere dominant, în acest text ea îmbinându-se cu descrierea și cu monologul interior.
9.Fragmentul debutează cu o secvență de monolog interior care surprinde frământările personajului, acesta încercând să găsească motivul apariției fotografiei lui Ann în vitrină. Fotografia devine mobilul pentru care acesta trece zilnic prin fața vitrinei fotografului.De asemenea, imaginea acesteia îi dă sentimentul că nu mai este singur.
SUBIECTUL AL II-LEA
Rezolvarea ține de creativitatea fiecăruia, însă elevii trebuie să respecte structura textului argumentativ și să utilizeze conectorii specif