De ieri, aceşti angajaţi mai primesc 50 de lei la leafă
Cel puţin 60% dintre salariaţii constănţeni sunt angajaţi cu salariul minim pe economie. De mai bine de cinci ani, de la începutul crizei economice, firmele au căutat diferite modalităţi de a scăpa de plata integrală a impozitelor şi taxelor către bugetul de stat. Astfel, au preferat să-şi încadreze în muncă mai toţi angajaţii pe salariul minim pe economie, indiferent de calificări ori studii. Aşa că judeţul Constanţa a ajuns să aibă un procent mare de angajaţi pe salariul minim. Potrivit unor surse, procentul celor încadraţi pe venitul minim ar fi chiar de 75% din totalul angajaţilor din judeţ.
Adjunctul Departamentului de Relaţii de Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (I.T.M.) din Constanţa, Tiberiu Pleşu, declară că numărul contractelor de muncă înregistrate în Registrul Naţional de Evidenţă a Salariaţilor (REVISAL) a ajuns, în prezent, la aproape 204.000, dar numărul total al angajaţilor este de 185.000, diferenţa fiind persoanele cu cel puţin două contracte de muncă. În acelaşi timp, numărul agenţilor economici activi din judeţul Constanţa este de 20.000.
Potrivit specialiştilor I.T.M., numărul contractelor de muncă a crescut în ultimii doi ani, comparativ cu începutul crizei, când erau înregistrate în baza de date a instituţiei 170.000 -180.000 de contracte, însă puţine sunt firmele care îşi permit să ofere salarii mai mari. Mulţi angajatori spun că asigură aceleaşi salariu minim pentru salariaţi, indiferent de nivelul lor de pregătire, iar justificarea ar fi taxele prea mari pe care ar trebui să le achite către diferitele sisteme de asigurări ori impozitele către stat. O altă explicaţie ar fi munca la gri, forma semi-legală de a plăti un salariat cu venitul minim permis, iar diferenţa este achitată la negru. În acest caz, se ajunge la venituri chiar de trei, patru ori