Ieri dimineață, în cadrul Duminicilor Muzicale ale Festivalului George Enescu, Neagu Djuvara, prezent la Librăria Humanitas Cișmigiu, a vorbit despre Enescu și despre întâlnirea lui cu muzica lui George Enescu.
Cu acest prilej, a fost lansat și proiectul „Bucureștiul creativ“, care presupune remodelarea centrului capitalei prin intermediul instalațiilor de artă, evenimentelor și proiecțiilor, în perioada 3-28 septembrie.
Istoricul Neagu Djuvara a povestit despre copilăria lui și despre muzica acelei perioade care este sinonimă în mare parte cu Chopin: „Ascultând de multe ori înregistrări cu anumite bucăți de Chopin, când găsesc un interpret care se apropie de cum cânta maică-mea, am o emoție specială, îmi vin lacrimile în ochi. Fiindcă, în copilăria mea, am înotat în Chopin...”.
Trecerea la muzica lui Enescu a fost ceva mai complicată, iar Djuva a mărturisit că prima dată când a ascultat „Oedipe” n-a înțeles nimic. Și crede că pentru a-l înțelege în toată complexitatea lui trebuie să fii specialist: „Enescu este cunoscut de marele public doar prin cele două rapsodii. Muzica lui savantă este total necunoscută marelui public. Și cei care o cunosc nu o înțeleg. E foarte greu, trebuie să fii un specialist al muzicii ca s-o percepi.“
De asemenea, Djuvara a vorbit despre faptul că George Enescu nu este îndeajuns de cunoscut în afară și că adesea a suferit din acest motiv.