* Doar un căpitan la trei împingătoare, dar justificat
Unul dintre proiectele care au vizat Regia Autonomă Administraţia Zonei Libere (AZL) Sulina aduse în dezbaterea consilierilor judeţeni tulceni vinerea trecută a presupus aprobarea unei reduceri de personal semnificativă cu 31 de posturi. Cum cinci dintre posturi nu erau ocupate, consilierii judeţeni au aprobat disponibilizarea colectivă a 26 de angajaţi astfel încât organigrama AZL Sulina să rămână cu 65 de persoane.
Potrivit hotărârii aprobate în consiliu, concedierea colectivă îşi va produce efectele din prima zi a lunii septembrie şi este motivată de reducerea cheltuielilor de funcţionare a regiei, una care cumulează la acest moment datorii mai vechi ce depăşesc un milion de dolari.
O intervenţie a consilierului Daniel Bălan cu privire la reducerea drastică a numărului de căpitani de nave a scos la iveală faptul că din cele trei împingătoare ale AZL Sulina, Zenit, Zenit II şi Centaur la acest moment niciunul nu este sub contract iar primul este scos la vânzare încă din decembrie anul trecut dar nu se găseşte niciun cumpărător la preţul – a adevărat, cam piperat – de opt miliarde de lei vechi.
„Din cele trei împingătoare, unul este scos la vânzare, Zenit, al doilea, Zenit II face obiectul unui contract mai vechi de treizeci de miliarde de lei prin care s-a vrut remotorizarea lui şi s-au cumpărat doar motoarele, două la număr fără a se duce contractul la capăt respectiv cu punerea lui în funcţiune iar cel de-al treilea împingător, Centaur, este singurul care are nevoie de căpitan şi timonier la acest moment. Cât priveşte activitatea AZL Sulina, cele patru macarale sunt utilajele care aduc venituri regiei în condiţiile în care prin închirierea lor avantajoasă nu doar că avem un venit lunar de aproape şase mii de euro dar se asigură şi salariile pentru cei 45 de angajaţi”, a declarat Sori