Proiectul de gestionare a deșeurilor din Delta Dunării a fost readus în discuție la sfârșitul săptămânii trecute, în cadrul Forumului de Mediu pentru Dunăre. Proiectul are o valoare estimativă de 30 de milioane de euro și îşi propune să completeze infrastructura deja existentă şi să investească în dezvoltarea unui sistem de management integrat al deşeurilor, care să atingă standardele minime naţionale şi europene.
Potrivit declarației vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Tulcea, George Şişcu, gestionarea deșeurilor din deltă se va putea realiza cu fonduri europene, contribuția Consiliului Județean fiind de 3 milioane de euro și sunt delimitate patru zone de colectare: zona 1 Tulcea, zona 2 Mihai Bravu, care cuprinde oraşele Isaccea, Babadag şi 29 de comune, zona 3 Măcin în care este inclus oraşul Măcin alături de 10 comune şi zona 4, cea a Deltei Dunării în care sunt cuprinse un oraş şi 7 comune.
Dintre obiectivele proiectului, vicepreşedintele Consiliului Judeţean a menţionat achiziţia unor noi echipamente şi utilaje care vor permite transferarea deşeurilor, ce vor fi apoi transportate pe Dunăre. Proiectul include cheltuielile aferente construirii unor dane de acostare, care permit navelor să colecteze deşeurile din localităţile din Deltă. Reabilitarea sau închiderea depozitelor de deşeuri deja existente în Tulcea, Sulina, Isaccea, Măcin, Babadag sunt un alt obiectiv pe care proiectul şi-a propus să-l atingă.
„Am speranța că acest Forum de Mediu al Dunării va confirma potențialul generării proiectelor integrate în contextul celui de-al șaptelea program, acțiunea pentru mediu a Uniunii Europene și se vor concretiza aceste proiecte importante către această zonă unică în Europa. Protecția mediului ar trebui să devină existențială pentru accesarea fondurilor europene”, a afirmat vicepreşedintele Consiliului Judeţean în cadrul Forumului d