Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, salariile medicilor ar putea creşte, însă nu mai devreme de anul viitor. Doctorii şi-au pierdut însă răbdarea.
Ministrul Sănătăţii a convocat, ieri, specialiştii din sistemul sanitar, la o dezbatere finală pe proiectele privind salarizarea, statutul spitalelor şi legea malpraxisului. În lipsa banilor însă, toate aceste măsuri revoluţionare rămân simple promisiuni. În orice caz, niciun salariu nu va creşte mai devreme de anul viitor şi asta doar dacă fondurile alocate Sănătăţii vor fi mai mari. Medicii nu mai au răbdare până la anul şi ameninţă cu proteste şi demisii. Săptămâna aceasta vor stabili calendarul final al protestelor, mai ales că 80% din spitale rămân fără bani, din octombrie.
Trei grile de salarizare
Din primele informaţii, noul proiect prevede ca medicii să fie împărţiţi în trei categorii. Cei care vor alege să lucreze exclusiv în spitalele publice vor avea un salariu de bază de 2.800 de lei, la care se va adăuga unele sporuri. Medicii care vor alege să-şi rotunjească veniturile şi la privat vor putea lucra în spitalul public cu jumătate de normă şi doar cu condiţia să nu plimbe pacienţii de la stat la privat. Lucru greu de verificat în condiţiile în care nu avem nici măcar card de sănătate.
În vârf vor sta aşa-zisele „VIPuri”, marii profesori, care îşi vor negocia salariile direct cu managerii. Salarizarea rezidenţilor este încă în aer. O soluţie ar fi transformarea salariilor acestora în burse, scutite de taxe.