Colegiul Medicilor din România va stabili, în prima săptămână a lunii iulie, cu toţi profesioniştii din sănătate, calendarul mişcărilor de protest, pe fondul nemulţumirilor din sistem, anunţa preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae. Astăzi este programată și o dezbatere la Ministerul Sănătății pe trei proiecte importante: noul sistem de salarizare a medicilor, statutul spitalelor publice și legea malpraxisului. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Medicii cer, în primul rând, salarii mai mari pentru rezidenți și creșterea salariului de bază la 2.800 de lei. Dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în luna septembrie vor fi organizate marşuri, pichetări, demonstraţii, urmând ca în noiembrie să treacă la „demisii în bloc”.
Eugen Nicolăescu declara că Ministerul Sănătății urmează să publice, în următoarele zile, proiectul referitor la statutul spitalelor publice și proiectul privind salarizarea medicilor. Potrivit acestuia, medicii ar putea fi împărțiți în trei categorii și vor fi puși să aleagă între munca la stat și la privat. Medicii care aleg să lucreze cu normă întreagă exclusiv la stat ar urma să câștige un salariu de bază de 2.800 de lei, la care se vor adăuga și alte sporuri.
Președintele Vasile Astărăstoae declara recent pentru EVZ că în luna octombrie, în jur de 80% dintre spitalele țării rămân fără fonduri. „Presiunea de jos în sus este foarte mare. Este mare fierbere în rândul medicilor din provincie mai ales, unde politizarea este mult mai mare decât în Capitală. Protestele încep așa târziu, pentru că le-am dat un interval destul de mare de timp guvernanţilor pentru a ne rezolva problemele”, declara Astărăstoae.
Printre soluţiile propuse de prof. dr. Vasile Astărăstoae pentru rezolvarea problemelor din sănătate se numără rectificarea bugetară și transformarea salariilor medicilor rezidenți în burse de studii, scutite de taxe. Din estimările acestui