“Nici un animal din ţara noastră nu ştie ce sunt acelea fericirea sau tihna. Nici un animal din Anglia nu este liber. Viaţa oricărui animal înseamnă mizerie şi sclavie. Se petrece oare acest lucru pentru că ţara asta a noastră este atât de săracă, încât nu poate asigura o viaţă decentă celor care trăiesc în ea? Nu, tovarăşi- de o mie de ori nu! Pământul Angliei este fertil, clima ei este bună, Anglia e capabilă să ofere hrană din abundenţă unui număr de animale enorm faţă de câte o locuiesc astăzi. Numai ferma noastră ar putea întreţine zece cai, douăzeci de vaci, sute de oi- toată lumea trăind într-un confort şi o demnitate care astăzi sunt aproape de neimaginat. Pentru ce, atunci, trăim zi de zi în aceste condiţii de mizerie? Pentru că aproape întregul produs al muncii noastre ne este furat de fiinţele omeneşti. Iată, tovarăşi, răspunsul la toate problemele noastre. El se rezumă la un singur cuvânt: OMUL! Omul este singurul nostru duşman adevărat. Scoateţi omul din scenă şi cauza fundamentală a foametei din rândul animalelor şi a muncii excesive este abolită pentru totdeauna”.
Fragmentul de mai sus face parte din discursul “ Bătrânului Senior”, porcul care a declanşat revoluţia animalelor din ferma domnului Jones, în senzaţionala fabulă despre totalitarism scrisă de George Orwell în 1945. Cu un umor devastator, Orwell îşi imaginează o revoluţie într-o fermă engleză, în urma căreia stăpânul despot este alungat, iar puterea ajunge în mâinile animalelor. Încetul cu încetul însă, societatea justă, nou construită, se îndreaptă către totalitarism, prin mijloace deloc necunoscute, în general, politicienilor de astăzi: manipulare, dezinfomare, propagandă, intimidare.
Cei care au simţul umorului pot astfel descoperi similitudini foarte mari dintre lumea descrisă de Orwell în “Ferma animalelor” şi ceea ce se întâmplă astăzi în România.
Dacă, de p