Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus luni dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la minimul istoric de 5%, decizie anticipata de unii analisti, dar surprinzatoare pentru altii. Insa, aceasta decizie este mult asteptata de clientii bancilor. Vezi cand si cat vor scadea dobanzile la credite.
Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat, in sedinta din 1 iulie 2013, sa reduca rata dobanzii de politica monetara la nivelul de 5% pe an de la 5,25%, incepand cu data de 2 iulie 2013.
Banca centrala nu a mai modificat dobanda cheie din 29 martie 2012, cand a redus dobanda cu 0,25 puncte procentuale, de la 5,50%.
De asemenea, BNR a decis mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei (15%) si in valuta (20%) ale institutiilor de credit.
„Pentru noi decizia BNR este usor surprinzatoare, avand in vedere ca liberalizarea pretului energiei si deprecierea recenta a leului vor limita procesul dezinflationist in a doua jumatate a anului”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Florin Eugen Sinca, analistul sef al BCR.
"Vedem aceasta reducere a dobanzii ca inceputul unui nou ciclu de relaxare a politicii monetare, iar incheierea unui nou acord cu FMI a va juca un rol important, prin mentinerea disciplinei fiscale si accelerarea restructurarii companiilor de stat. Probabil ca BNR a considerat ca reducerea inflatiei si disciplina politicii fiscale a guvernului vor contrabalansa posibilelele efecte negative ale retragerii stimulilor monetari ai FED din aceasta toamna", a mentionat Sinca.
Anterior, Sinca se astepta ca banca centrala sa reduca dobanda cheie in august sau septembrie.
La randul sau, Rozalia Pal, economistul sef al Garanti Bank, a subliniat ca reducerea dobanzii cheie este o decizie asteptata de